środa, 3 kwietnia 2013

Historia Wedla w czasach XIX wieku



Karol Wedlem przybyły do Polski cukiernik utworzył swoją pierwsza fabrykę czekolady w 1851 roku, w jednym z zakładów znajdujących się w Warszawie. Sklep, w którym sprzedawał swoje wyroby był jednocześnie miejscem ich produkcji, gdyż pozwalało ku temu zaplecze znajdujące się na tyłach lokalu. Pierwszym, właściwym produktem sygnowanym nazwą cukiernika Karola Wedla były cukierki śmietankowe, reklamowane nawet w ówcześnie wydawanym warszawskim dzienniku. Określane były, jako wyrób służący nie tyle do samego jedzenie, co jako jeden ze środków leczniczych. Kolejny przebój, do którego produkcji spopularyzowania przyczyniła się marka Wedel była płynna, gorąca czekolada. Liczba sprzedawanych dziennie sztuk osiągała około pół tysiąca. W nieco ponad 10 lat od otwarcia pierwszego zakładu oferta firmy była już znacznie bardziej urozmaicona. Zajmowała się ona sprzedażą takich przysmaków jak czekolady, praliny, karmelki, wyroby z marcepana oraz specjalnie słodzone owoce. Prywatne życie Karola Wedla również związane było w pewien sposób z cukiernictwem, gdyż ożenił się on z jedną z córek cukiernik zajmującego się sprzedażą i wyrobem swych towarów właśnie na terenie Warszawy. Gdy nadszedł czas przejęcia firmy przez dziedzica, czyli syna Karola, był on idealnie przygotowany do zastąpienia ojca na jego funkcji. Jak podaje historia, uzyskał staranne wykształcenie z szerokiego zakresu chemii spożywczej, zdobywają wiedzę praktyczną w największych zakładach cukierniczych Europy. Dzięki nemu firma przeżywała swój rozkwit w XIX wieku. Emil Wedel otrzymał on przedsiębiorstwo swego ojca wraz ze ślubem w 1876 roku. Właściciel firmy zabezpieczył się przed naśladowcami dzięki nadaniu specjalnego znaku towarowego każdemu z wyrobów pochodzących prosto z fabryki Wedla.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz