Karol Wedlem przybyły do Polski cukiernik utworzył swoją
pierwsza fabrykę czekolady w 1851 roku, w jednym z zakładów znajdujących się w
Warszawie. Sklep, w którym sprzedawał swoje wyroby był jednocześnie miejscem
ich produkcji, gdyż pozwalało ku temu zaplecze znajdujące się na tyłach lokalu.
Pierwszym, właściwym produktem sygnowanym nazwą cukiernika Karola Wedla były
cukierki śmietankowe, reklamowane nawet w ówcześnie wydawanym warszawskim
dzienniku. Określane były, jako wyrób służący nie tyle do samego jedzenie, co
jako jeden ze środków leczniczych. Kolejny przebój, do którego produkcji
spopularyzowania przyczyniła się marka Wedel była płynna, gorąca czekolada. Liczba
sprzedawanych dziennie sztuk osiągała około pół tysiąca. W nieco ponad 10 lat
od otwarcia pierwszego zakładu oferta firmy była już znacznie bardziej
urozmaicona. Zajmowała się ona sprzedażą takich przysmaków jak czekolady,
praliny, karmelki, wyroby z marcepana oraz specjalnie słodzone owoce. Prywatne
życie Karola Wedla również związane było w pewien sposób z cukiernictwem, gdyż
ożenił się on z jedną z córek cukiernik zajmującego się sprzedażą i wyrobem
swych towarów właśnie na terenie Warszawy. Gdy nadszedł czas przejęcia firmy
przez dziedzica, czyli syna Karola, był on idealnie przygotowany do zastąpienia
ojca na jego funkcji. Jak podaje historia, uzyskał staranne wykształcenie z
szerokiego zakresu chemii spożywczej, zdobywają wiedzę praktyczną w
największych zakładach cukierniczych Europy. Dzięki nemu firma przeżywała swój
rozkwit w XIX wieku. Emil Wedel otrzymał on przedsiębiorstwo swego ojca wraz ze
ślubem w 1876 roku. Właściciel firmy zabezpieczył się przed naśladowcami dzięki
nadaniu specjalnego znaku towarowego każdemu z wyrobów pochodzących prosto z
fabryki Wedla.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz