Historia wedlowskiego przysmaku, czyli Mieszanki
Mieszanka Wedlowska jest jednym z najszerzej rozpoznawanych
produktów polskiej firmy. W jej skład wchodzą cukierki o różnorodnych smakach.
Szczególnie pożądana w czasach PRL-u, do dzisiaj jest przysmakiem wielu
Polaków. Kojarzy się głownie z tradycją świąt, kiedy to w każdym prezencie było
miejsce na dorzucenie tego wielkiego opakowania łakoci. Historia Wedlowskiej
Mieszanki zaczyna się tka naprawdę od pewnej porażki. Pewnego razu firma Wedel
wypuściła na rynek karmelki, reklamowane, jako cukierki w 100 smakach. Zbiegło
się to z jednoczesnym wydaniem podobnego produktu u konkurencji, innego zakładu
cukierniczego. W ten sposób, Wedel odniósł porażkę, z której wyciągnął
najwidoczniej odpowiednie wnioski. W kilka lat później po porażce karmelków,
podsunięto pomysł utworzenia produktu, który cechować się będzie o wiele dalej
idąca, jakością. W ten sposób doszło do powstania znanej nam dzisiaj Mieszanki
Wedlowskiej. Dzisiaj zawiera ona od 28 do 19 cukierków, które można ławo
dzielić między bliskie osoby. Pewnie wielu z nas pamięta te czasy, kiedy
dochodziło do kłótni lub przetargów związanych z wzajemną wymianą ulubionymi
smakami cukierków pochodzących właśnie z Wedlowskiej Mieszanki. Najbardziej
popularne z cukierków zostały przerobione na batony lub są możliwe do kupienia
na tak zwaną wagę. Mowa tu o takich przysmakach jak Pierrot oraz Bajeczny.
Jeżeli chodzi o smaki Mieszanki Wedlowskiej, to największa ilość smaków Est
możliwa do kupienia w wersji o nazwie ‘’Igraszki’’. Istnieją jeszcze takie
rodzaje Mieszanka jak na przykład ‘’Party’’ czy ‘’Galaretki’’. Pierwsza z nich
doskonale nadaje się na imprezę, z kolei druga będzie smakować wszystkim
uwielbiającym galaretki oblane czekoladą.
Smaki wedlowskiej mieszanki
Oprócz swych najbardziej standardowych wyrobów, czyli całej
gamy czekolad o różnych smakach, marka Wedel może poszczycić się wykreowaniem
produktu, który jest kultowym sam w sobie. Wspominana przez pokolenia ubiegłego
wieku oraz docenia przez dzisiejsze, Mieszanka Wedlowska zmieniała się wraz z
upływem czasu, aby jak najlepiej wpasować się w gusta swych amatorów.
Niezmiennym postało jedno – receptura oraz wyrób Mieszanki dalej opiera się na
użyciu jedynie wysokogatunkowych składników, dzięki czemu otrzymuje się
produkt, co najmniej ekskluzywny. W składzie Mieszanek spotkać można do 10
smaków różnych cukierków. Niektóre z nich stały się osobnymi bytami, dzięki
swemu niepowtarzalnemu smakowi, który dostarczył im szczególnego uznania ze
strony klientów. Pierrot oraz Bajeczny dostępny jest w wersji batona lub w
sprzedaży bez cukierków o innych smakach. Dla największych amatorów
wedlowskiego przysmaku istnieje możliwość wyboru pomiędzy opakowaniem
zawierającym cała gamę smakową, którego waga wynosi 490 gramów. Nazwa tej
pozycji Mieszanki Wedlowskiej to ‘’Igraszki’’. Jeżeli chodzi o dokładne smaki
cukierków, to każdy z nich oprócz nadzienia posiada czekoladowa glazurę.
Zaczynając od najbardziej popularnego należy wspomnieć o Pierrocie, który
zawiera w swym składzie orzechy. Podobny smak posiada cukierek o nazwie
Bajeczny jednak w nich orzechy występują pod bardziej rozdrobnioną postacią,
która określana jest nazwą masy grylażowej. Irys to cukierek wyrabiany zgodnie
z rodzinnym przepisem Karola Wedla, dzięki któremu uzyskuje się słodki cukierek
o posmaku karmelowym. Jeżeli chodzi o cukierki zawierające galaretki, to
posiadają one prawdziwie europejskie nazwy. Wenecki to galaretka truskawkowa,
Wiedeński – wiśniowa, a Paryski wypełniony jest pomarańczową.
Co kryje w sobie Mieszanka Wedlowska?
Marka Wedel kojarzy się z wyrobem czekolad oraz słodkości,
wśród których prym wiedzie Mieszanka Wedlowska, od lat uwielbiana w Polsce oraz
za granicą. Smak Wedlowskiej Mieszanki kojarzy się starszym czytelnikom głownie
z okresem świat, kiedy to wedlowski przysmak był dostępny szerzej, przez co
mogli oni sprawić niezwykły w owych czasach podarek, najczęściej dawany
dzieciom. Wiele przypuszczeń ówczesnych klientów chociażby takich jak fakt, że
cukierków marki Pierrot oraz Bajeczny było za mało okazało się prawdą.
Przyczyna leżała w tym, że do ich produkcji używaniem maszyny za mało wydajnej,
aby do każdej paczki trafiała jednakowa ilość. Jednak po transformacji
ustrojowej, firma mogła zwiększyć produkcję, dlatego teraz nie istnej już takie
dysproporcje w ilości cukierków poszczególnych smaków. W paczce Mieszanki może
występować kilka z 10 smaków różnych czekoladek. Najbardziej znane to Pierrot
oraz bajeczny, których smak znany jest właściwie każdemu. Mają one
charakterystyczny dodatek orzechów. Oprócz nich znaleźć można cukierki z
galaretka, którym odpowiadają nazwy europejskich miast. Najbardziej słodki
wśród wszystkich to Irys, stale przygotowywany według tradycyjnej receptury
Wedla. Jak sama nazwa wskazuje Kawuś przypomina smakiem kawę a Toffik to
mieszanka masy toffi oraz pokruszonych wafelków. Z kolei Figiel to awangardowa
mieszanka Samku galaretki jabłkowej wraz z masa toffi. Najbardziej egzotyczny
ze wszystkich to Tarragona, w którego składzie znajdują się dodatki
przypominające smakiem hiszpański napój sangrię. Do niedawna, poszukując w
Mieszance Wedlowskiej ulubionych smaków czekoladek, można było spotkać Rekorda,
który został jednak zastąpiony przez Toffika w 2002 roku. W tymże roku doszło
do wyrobu nowego smaku, czyli Wiedeńskiego.
Jak doszło do powstania Mieszanki Wedlowskiej?
Każdy kultowy produkt posiada swoją własną historię. Nie
inaczej jest z Mieszanką Wedlowską, którą Wedel produkuje już od około 60 lat.
Pierwsze próby w zakresie produkcji słodyczy o różnych smakach okazały się
fiaskiem. Wedlowskie ‘’Karmelki 100 smaków’’ okazały się klapą i nie zdobyły
uznania w oczach klientów. Powody były dwa: być może niedostateczna
ekskluzywność produktu, jakim są dość powszechne karmelki oraz fakt, że w
podobnym czasie na rynku zawitał produkt konkurencji, również reklamowany, jako
cukierki o pewnej ilości smaków.
Potyczka z innym przedsiębiorstwem sprawiła, że dalej poszukiwano
recepty na sukces, aż w końcu pojawił się pomysł stworzenia mieszanki cukierków
o różnych, charakterystycznych dla siebie smakach oraz niezwykle estetycznych
opakowaniach. W ten sposób narodziła się Mieszanka Wedlowska, którą dzisiaj
można zakupić w o wiele bardziej urozmaiconych wersjach smakowych niż miało to
miejsce w tamtych czasach. Dzisiaj smaki Mieszanki Wedlowskiej wahają się od
cukierków nadziewanych galaretką, po te wypełnione masą z orzechami oraz
mieszanką toffi, ciasteczek i innych słodkości. W czasach komunizmu Mieszanka
Wedlowska stała się czymś więcej niż słodkościami, które można dzielić pomiędzy
bliskimi. Była symbolem luksusu oraz stanowiła rarytas, często zdobywany w
trudzie. Często wymieniano się pomiędzy sobą tak, aby uzyskać największą ilość
cukierków ulubionego smaku. Jeśli ktoś szuka paru ciekawostek an temat
Mieszanki Wedlowskiej, warto zauważyć, że palacze przyznają jej właściwości
zmniejszania posmaku wypalonych papierosów. Co ciekawe, pracownicy Wedla mogą
kosztować Mieszanki podczas pracy, jednak nie w ilości przekraczającej trzy
paczki na każdy rok?
Parę faktów o Mieszance Wedlowskiej
Pierwsze czekolady Wedla powstały w małym zakładzie, który
pełnił równocześnie funkcję fabryki oraz sklepu. W 1851 roku, wyszkolony
cukiernik Karol Wedel, rozpoczął produkcję swoich słodyczy, zaczynając od
cukierków typu karmelki. Dzięki zyskaniu sobie na popularności oraz otwarciu
pijalni czekolady, marka Wedel zyskała sobie ogromne rzesze fanów. Towar mógł
być sprzedawany zarówno w Polsce jak i na całym świecie, gdyż wszędzie
doceniano, jakość wyrobów Wedla. To dało podwaliny ku temu, aby w latach 30
ubiegłego wieku, marka Wedel mogła wypuścić na rynek jeden ze swoich
najlepszych produktów, znany wśród chyba wszystkich Polaków, czyli Mieszanka
Wedlowska. Wielu kojarzy się ona z produktem luksusowym, obowiązkowym
prezentem, jaki rodzice dawali swoim dzieciom na święta. Różnorodność smaków
sprawiała, że w środku opakowania każdy znalazł coś dla siebie. Najbardziej
kultowymi okazały się cukierki o smakach Pierrot oraz Bajeczny. Podniebienia
Polaków podbiło pyszne nadzienie z dodatkiem orzechów oraz dobrej, jakości
czekolada. Mieszanka Wedlowska przechodziła pewne transformacje, które dzisiaj
pozwalają nam na zakup jednej z jej kilku wersji. Najbardziej obszerna to
‘’Igraszki’’. Przeznaczona na wszelkiego
rodzaju przyjęcia to Mieszanka Wedlowska w wersji ‘’Party’’. Jeśli ktoś najbardziej
gustuje złożonym z galaretki nadzieniu, z pewnością połasi się na ‘’Galaretki”.
Do niedawna jeszcze produkowany smak cukierka Rekord został zastąpiony
Toffikiem, a do całej paczki dołączył Paryski, czyli cukierek z pomarańczową
galaretką, oblaną czekoladą. Wedlowska Mieszanka jeszcze nie raz zaskoczy
wszystkich swych amatorów, pozostając jednak wierna tradycyjnej recepturze
wyrobu słodkości, które od lat goszczą na stołach milionów Polaków.
Pełna czekolada Wedel – rodzaje
Marka Wedel posiada szeroką ofertę słodkości, jednak
najbardziej znana jest ze swoich czekolad i wyrobów, do których produkcji jest
ona używana. Wśród rodzajów czekolad można spotkać się z nadziewanymi,
luksusowymi, Premium, dodatkami oraz najbardziej sztandarową opcją, czyli
czekoladami pełnymi. Są to wyrobu czekoladowe, które uzyskuje się poprzez
wykorzystanie masy czekoladowej pochodzenia naturalnego, która jest w
zależności od smaku kakaowa, śmietankowa lub biała. Niektórzy z amatorów
czekolady nie uznają de facto tej ostatniej, jako produktu czekoladowego, gdyż
nie zawiera on ziaren kakaowca. Jednak charakterystyczny, słodki smak sprawia,
że biała czekolada od Wedla stanowi jeden z największych przysmaków dzieci.
Najbardziej popularną jest oczywiście czekolada mleczna, czyli istny klasyk.
Smaczku dodaje fakt, że jest ona wykonywana w całości z dawnej receptury,
zapisanej na kartach wedlowskiej tradycji. Jako prezent polecane jest większe
opakowanie czekolady mlecznej Wedel, które liczy sobie aż 220 gram tego
wspaniałego przysmaku. Chcąc skosztować jeszcze większej delikatności, na pewno
warto skusić się na wybór tatrzańskiej extra mlecznej. To swego rodzaju
połączenie smaku mlecznej czekolady z posmakiem białej. Natomiast czekolada gorzka jest przysmakiem
prawdziwych znawców, i jak sami stwierdzają cale nie musi być słodka w smaku,
aby stanowić prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Istnieje również w wersji 220
gramowej. Dla tych, którzy ciągle wahają się z wyborem pomiędzy mleczną a
gorzką, istnieje rozwiązanie w postaci czekolady deserowej, która jest
połączeniem smaków tych słodkości. Czekolada Wedla będąca swego rodzaju hołdem
dla tradycji marki to czekolada jedyna wyborowa, której intrygujące opakowanie
z pewnością przykuwa uwagę.
Czekolady Wedel z dodatkami
Dla wszystkich, którzy uważają, że połączenie pełnej
czekolady oraz smakowitych dodatków stanowi najlepszy sposób na rozkosz dla
podniebienia istnieje szeroka gama rodzajów czekolad marki Wedel. Jak się je
uzyskuje? Poprzez wyrób według tradycyjnej receptury, opracowanej przez Karola
Wedla, otrzymujemy pełną czekoladę, która posiada głębie swego Samku. Następnie
zanurza się w niej pyszne dodatki – suszone owoce, orzechy lub inne. W ten
sposób możemy Cieszyc się wyborem pomiędzy sześcioma różnymi smakami
nadziewanych czekolad Wedla. Zaczynając od najbardziej standardowej, czyli tej
z orzechami laskowymi, warto nadmienić, że używane do niej dodatki cechują się
najlepszą, jakością oraz są sprowadzane z terenów znanych z upraw najlepszych
orzechów laskowych na świecie. Wedlowską czekoladę z orzechami zna chyba każdy
Polak. Orzechy występują również w kolejnych smakach wedlowskich czekolad,
czyli tej z orzechami, żurawiną i rodzynkami oraz nadziewanej bakaliami. Nieco inny rodzaj orzechów, bo nerkowce, znaleźć
można jedząc czekoladę określaną mianem wytrawnej, czyli połączenia czekolady
pełnej razem z wiórkami kokosowymi. Jak sam producent przyznaje, jest to
idealny słodycz dla eleganckich kobiet? Trudno nie przyznać mu racji, wiedząc
jak subtelny smak posiada wszystko, co kokosowe. Ten rodzaj czekolady podobnie
jak dwie następne występuje w poręcznej wersji, czyli dwóch złączonych ze sobą
opakowaniach, którymi można łatwo podzielić się z kimś innym. Suszona żurawina
oraz chrupkie muesli- trzeba przyznać, że to dość niestandardowa jednak
wyglądająca na pyszną mieszanka. Na pewno zaskoczy również kolejne połączenie,
czyli harmonia waniliowych ciasteczek oraz owoców leśnych, które jakimś cudem
do siebie idealnie pasują.
Czekolady z najwyższej wedlowskiej półki
Chcąc zaspokoić gusta najbardziej wymagających kil netów,
marka Wedel postanowiła wypuścić na rynek serie czekolad, określanych, jako
dzieło najlepszych cukierników, którzy posłużyli się najlepszej jakości
składnikami. Nie bez powodu nadano jej imię Maestria, gdyż jest to prawdziwie
mistrzowska mieszanka czekolad o pełnym smaku oraz wyśmienitym nadzieniu.
Najbardziej szlachetną z nich jest Maestria Extra Dark, której ilość dodanych
ziaren kakaowca poraża kubki smakowe. Zawartość kakao to minimum 72 procent w
każdej tabliczce czekolady. Dla fanów bardziej słodkich klimatów istnieje opcja
wyboru Maestrii Extra Milk, Wyróżnia się ona swoją delikatnością, która nadaje
jej subtelnego smaku oraz sprawdza się wśród osób gustujących w maksymalnie
mlecznych słodkościach. Jeśli chodzi o bardziej skonkretyzowane smaki czekolad,
które posiadają właściwe nadzienie, to w linii Maestria znajduje się ich aż
cztery Pierwsza z nich to Maestria Cappuccino, czyli harmonia smaku kawy wraz z
czekoladą – dla niektórych jest to najlepsze z możliwych połączeń. Maestria z
scherzami i wafelkami zapewnia symfonię przyjemnych chrupnięć już od pierwszego
kęsa tej ekskluzywnej czekolady. Maestria gorzka z orzechami włoskimi oraz
laskowymi, które są połączone z karmelem, który dodaje słodyczy gorzkiej
czekoladzie. Cos dla fanów orzechów pod różnymi postaciami oraz smaku gorzkiej,
najbardziej autentycznej czekolady. Ostatnia z opisywanych tutaj to Maestra
Malinowa, która zawiera w swym składzie cząsteczki prawdziwych malin. Gorzka, ciemna czekolada powoli rozpływa się
w ustach, dzięki czemu zostają same maliny, które same w sobie są przepyszne.
Linia Maestria stanowi kwintesencję receptury tradycyjnych wedlowskich wyrobów,
połączonej z dodatkami z najwyższej półki.
Słodki Wedel i jego różnorodność
Na rynku spotykamy się z wieloma markami, które zajmują się
wyrobem słodkości, jednak to jedynie Wedle może poszczycić się tak długą
tradycją oraz cenny przepisem, który od lat pozwala na wyrabianie czekolad i
jej pochodnych, które cieszą miliony Polaków i to od pokoleń. Pierwsze
czekolady wyrabiano już w 1851 roku. Zachwyca, więc doskonała znajomość rynku
cukierniczego przez markę Wedel, której nie naruszyły ani wojny ani czasy
komunizmu. Już od ponad 100 lat staje się ulubiona marką wyrobów cukierniczych
dla kolejnych pokoleń Polaków i nie tylko, bowiem jest to marka dobrze znana w
Ameryce, Azji oraz innych krajach Europy. O czekoladach Wedla nie trzeba pisać,
gdyż praktycznie każdy zna ich doskonały smak, zarówno czekolady, jak i
nadzienia oraz rozlicznych dodatków. Warto, więc poczytać o innych wyrobach,
które Wedel ma w swojej ofercie. A znajdziemy w nich całą gamę słodkości, od
bombonierek po sezamki. Wystawne czekoladki, które warto dać bliskiej osobie
wydaja się być jednym z najlepszych produktów Wedla, jakie do tej pory
wykreowała ta marka. Dla każdego to, co lubi – czekoladki wypełnione
alkoholowym nadzieniem, te w pełni mleczne, mieszanki różnych smaków oraz
intrygująca bombonierka o nazwie Chopin – to tylko niektóre z wielu innych
pozycji firmy, jakie kryją się pod określeniem bombonierki. Oprócz tego Mieszanka Wedlowska, która lepiej
pasuje, jako podarek dla dzieci, lubiących mnóstwo słodkości o rozmaitych
smakach i nadzieniach. Dla fanów chrupkich przekąsek istnieje możliwość wyboru
pomiędzy takimi słodkościami jak wafelki o smaku śmietankowym, oraz
przygotowane w wersji limitowanej biszkopty nadziewane różnymi smakami
galaretek, i całe oblane mleczną czekoladą. Jest to idealny dodatek do
popołudniowej kawy.
Wedlowskie ptasie mleczko
Ptasie mleczko jest chyba jednym z najbardziej pożądanych
deserów Polaków. Stanowi nie tylko świetny dodatek, który uzupełnia spotkania
przy kawie, ale idealnie nadaje się w roli prezentu dla bliskich osób. W ten
sposób na zawsze wpisało się w kanony rodzinnych spotkań oraz świąt. Czymś, co
cechuje wedlowskie ptasie mleczko jest wyjątkowa lekkość zanurzonej pianki oraz
czekolada, tak pełna smaku. Do tego spory wybór w zakresie smaku. Oprócz
tradycyjnie przygotowywanej waniliowej pianki, każdy z nas może zdecydować się
na wiele innych smaków tego niebiańskiego przysmaku. Dla osób lubiących
bardziej orzeźwiające słodycze, marka Wedel przygotowała ptasie mleczko o Samku
cytrynowym, gdzie egzotyczna nuta zbiega się ze słodkością pełnej, mlecznej czekolady.
W ten sposób uzyskuje się coś zupełnie nowatorskiego, nowe doznanie dla kubków
smakowych. Kolejnym smakiem, który na pewno nas nie zawiedzie jest rajska
wyspa, czyli połączenie pianki oraz smaku kokosa. Idealne na błogi odpoczynek,
zwłaszcza w lecie, kiedy to szukamy inspiracji do odbycia zagranicznych wojaży.
Kolejne udane połączenie to dodanie do samego środka każdej pianki galaretki
truskawkowej, dzięki czemu udało się uzyskać opcję dla amatorów czekoladę,
galaretek oraz ptasiego mleczka. Natomiast wszyscy, którzy najbardziej
uwielbiają smak czekolady, najlepiej, jeśli posmakują podwójnie czekoladowego
przysmaku, jakim jest ptasie mleczko o Samku czekoladowym. Dwa razy więcej
pełni smaku czekolady Wedla. Najbardziej delikatne ze wszystkich wydaje się być
śmietankowe ptasie mleczko, które występuje również w praktycznej wersji dwóch
paluszków, które z łatwością mieszczą się nawet w torebce. Dzięki temu można
rozkoszować się smakiem ptasiego mleczka wszędzie – pracy, domu i szkole.
Najsłodsza postać Wedla
Marka Wedel kojarzona jest nie tylko z wyrobem
prawdopodobnie najlepszych słodyczy w Polsce, ale również z siecią lokali,
których można skosztować samych pyszności pod postacią wielu deserów, napojów
oraz ciast. Historia całego Wedla zaczyna się w 1851 roku, kiedy to otworzono
pierwszy sklepik cukiernika Karola Wedla, który działał razem z wytwórnią
słodyczy położoną na tyłach. Jednak sama pijalnia została uruchomiona w 1894
roku. Do dzisiaj znajduje się ona w
Warszawie, przy ulicy Szpitalnej, a jej nazwa to „Staroświecki Sklep”. W ten
sposób można było oddać najwyższy z możliwych hołdów marce Wedel oraz jej
długoletniej historii. Za samego twórcę pijalni czekolady uważa się nie Karola,
lecz jego syna Emila, który fabrykę dostał jako prezent na swój ślub. Kolejne
lokale były otwierane dopiero po 2004 roku i w szybkim tempie pojawiły się w
najważniejszych miastach Polski. W samej Warszawie jest ich aż trzy. Oprócz
ciekawej oferty karty menu w każdej pijalni działa sklepik oferujący sprzedaż
najlepszej jakości wyrobów czekolad oraz pralin wedlowskich. Zachwyca szeroki
wybór względem smaku gorących czekolad. Oprócz tych najbardziej standardowych,
czyli gorzkiej, deserowej oraz mlecznej, można wybierać pomiędzy białą,
zestawem trzech wszystkich smaków oraz smakami, które wzbogacone są dodatkiem
mleka, dla dodania im jeszcze większej delikatności. Jeśli chodzi o dodatki to
są one przeróżne, gdyż można dodać do nich piernik, toffi, smaki większości
owoców leśnych, cynamon, chili a nawet płatki róży. Oprócz czekolad w wersji na ciepło, dla
ochłody przygotowano napoje w wersji zimnej, do których można skomponować swoje
ulubione smaki owoców. Z kolei na zimne dni, najlepiej wybrać jedną z
rozgrzewających czekolad imbirowych, cynamonowych oraz marcepanowych lub tych z
dodatkiem czegoś mocniejszego.
Bombonierki Wedla na każdą okazję
Wedel zachwyca sowich klientów mnogością wyboru pomiędzy
makami poszczególnych bombonierek. Dzięki tak dużemu zróżnicowaniu, można
śmiało powiedzieć, że niemal każdy znajdzie wśród nich coś idealnego na daną
okazję, co z pewnością ucieszy kubki smakowe osoby obdarowywanej. Pierwsza z
nich, czyli Wedlowskie Serce, należy się osobie szczególnie bliskiej naszemu
sercu. Idealna jest, więc zatem w Walentynki oraz z okazji rocznic ślubu,
spotkania, związku… nieważna, dlaczego ją dajemy, ważne, że osiem różnych smaków
czekoladek zamkniętych w przepysznej otoczce z czekolady sprawi, że nie tylko
nasze serce zacznie bić o wiele szybciej.
Połączenie deseru oraz ciasta, które można podarować już dzisiaj ma
miejsce w przypadku wyrobów Wedla. Przykładem jest Torcik Wedlowski, który
powala nie tylko smakiem, ale również ręcznie wykonywaną ozdobą. Dla osób
dorosłych polecanym jest wybór jednej z dwóch wersji czekoladek Baryłki.
Pierwsza o smakach klasycznych zawiera czekoladki wypełnione nadzieniem o smaku
wini, kakao, advocata oraz mlecznej czekolady. Nieco bardziej awangardowe są z
koeli Baryłki Cocktail, które kryje pełnie smaków takich alkoholi jak mojito,
tequila oraz irish cream. Do najbardziej
eleganckich wersji należą bombonierki z serii Pasjonata. Można zakupić je w
wersji czekoladek z mlecznej lub gorzkiej czekolady w dwóch wersjach
rozmiarowych – 201 lub 299 gram. Wersja, która zawiera zarówno czekoladę
mleczną jak i gorzką to zestaw bombonierki wedlowskiej Chopin. Uwagę przykuwa
już samo opakowanie w tonacji czarno białej, która nadaje mu eleganckiego
szyku. Dla osób gustujących w
niestandardowych smakach, śmiało można wybrać bombonierki Lalibelle, gdzie
znajduje się sześć różnych smaków czekoladek o zagadkowych nazwach.
Za co Polacy kochają markę Wedel?
Wedel to przodująca na polskim rynku marka, która zajmuje
się wyrobem słodyczy – tym wie chyba każdy z Polaków. Tak jak wiele jest fanów
tej najstarszej polskiej firmy zajmującej się wyrobem słodyczy, tak wiele
powodów, dla których Polska kocha Wedla. Zacznijmy od samego początku i
przenieśmy się do 1851 roku, kiedy to uruchomiono pierwszy zakład sygnowany
nazwą Wedel, gdzie wpierw sprzedawano cukierki o karmelowym smaku. Uznanie w
oczach klientów miało miejsce z powodu najlepszej, jakości składników stosowanych
do wyrobu słodkości. Dlatego w kilkadziesiąt lat później doszło do powstania
pijalni czekolady Wedel, która prosperuje po dzisiejsze czasy. Wedel wierny
jest starodawnym recepturom wyrobu słodyczy, co jest jednym z powodów, dla
którego odnosi tak znaczne sukcesy na polu sprzedaży słodkości oraz wyrobów z
czekolady. Innym przejawem tradycji jest fakt, że Wedel od zawsze towarzyszy
życiu każdej rodziny. Przez lata uważany był, jako produkt luksusowy, aby razem
z nadejściem transformacji rynkowej stać się dostępnym dla wszystkich. Wedel to
symbol nadchodzących świąt, kiedy to dzieci czekają, aż w ich paczkach zawita
najlepsza polska czekolada. Dlatego Wedel kojarzy nam się w tak pozytywny
sposób. Nie oznacza to jednak, że producenci osiadli na laurach. Przejawem
dbałości o klienta jest również systematycznie poszerzana oferta, która teraz
zawiera się nie tylko w szerokie gamie smaków czekolady, ale również
bombonierek, ptasiego mleczka, mieszanek, batonów a nawet chałw oraz sezamków.
Wyroby wedlowskie można łatwo zmieścić w kieszenie, wystarczy zakup pysznego
batona lub ptasiego mleczka w wersji mini.
Stare przepisy są stale udoskonalane, dodawane są do nich nowe
składniki, tak, aby każdy z konsumentów był możliwie najlepiej zadowolony z
wyboru który posiada.
Różne smaki Wedla
Marka Wedel gości na naszym rynku od ponad 150 lat.
Wystarczająco, aby dogłębnie poznać wszystkie gusta oraz guściki Polaków. To
sprawia, ze wybór pomiędzy słodyczami marki Wedel jest naprawdę szeroki.
Zaczynając od czekolad, to występują one w wersjach nadziewanych, z dodatkami,
pełnych, Premium oraz tak zwane luksusowe. Dostępne są w różnych wielkościach
oraz smakach. To, co wyróżnia je na tle czekolad innych marek to najlepsza
jakość składników oraz zachowana, tradycyjna receptura, według której od lat
wyrabiana jest wedlowska czekolada. Można jej również skosztować w jednej z
rozlicznych wedlowskich bombonierek. Napełniane są nadzieniami o przeróżnym
smaku. Do tego w zależności od gustu danego klienta, mogą być złożone jedynie z
samej mlecznej lub deserowej czekolady czy też zestawu łączącego obydwa te
rodzaje. Absolutnym fenomen okazał się
Mieszanka Wedlowska, czyli połączenie wielu rodzajów cukierków, którym każdy
znajdzie coś dla siebie – karmelowe nadzienie, galaretkę w wybranym smaku lub
orzechu pod postacią cukierków takich jak Bajeczny czy Pierrot. Równie znanym,
co Mieszanka Wedlowska jest Ptasie Mleczko. Obecnie istnieje szeroka gama
wyborów względem jego smaku – czekoladowe, cytrynowe, kokosowe, śmietankowe,
waniliowe oraz z dodatkiem galaretki truskawkowej. Dla amatorów ciepłych
napojów Wedel przygotował specjalne kakao o obniżonej zawartości tłuszczu – nie
tylko, więc smaczne ale również i zdrowe. Chałwy z różnymi dodatkami są możliwe
do zakupienia w większej jak i poręcznej wersji rozmiarowej. Wedel oferuje nam
także Pawełki nadziewane w różny sposób oraz Bajecznego i Pierrota tym razem w
wersji batonikowej. Na rynek wprowadzona została także limitowana edycja
biszkoptów oblewanych czekoladą i nadziewanych galaretką.
Skąd pochodzą wedlowskie przyjemności?
Słodycze marki Wedel muszą mieć niebanalne miejsce
przygotowywania. I takie ono jest. Główna fabryka gdzie dochodzi do codziennego
wytwórstwa ton słodyczy mieści się w Warszawie przy ulicy Zamoyskiego. Jest nazywana
Fabryka Przyjemności i nic dziwnego gdyż opuszczające ja produkty potrafi
sprawić, że poczujemy się jak w niebie. Sam budynek ma swa bogatą historię, o
czym świadczy chociażby fakt, że jest to jeden z obiektów, który podlega
ochronie Konserwatora Zabytków. Powstał w 1934 roku, nie oznacza to jednak, że
używane w nim technologie są równie przestarzałe, a wręcz przeciwnie. Gdyż
Wedel, jako wiodąca marka na rynku, może pozwolić sobie na inwestowanie w
najlepsze sprzęty oraz wysoce wykwalifikowanych pracowników. Największy nacisk
na szeroko zakrojone inwestycje był kładziony w końcówce ubiegłego wieku.
Dzisiaj Wedel może pochwalić się kompleksowymi liniami produkcji takich
słodkości jak Ptasie Mleczko, wysoce nowoczesne laboratoria oraz pokoje dla
pracowników a także szeregiem odrestaurowanych pomieszczeń, które przypominają
o Wedlu i całej jego tradycji. Cały budynek wygląda imponująco zwłaszcza w
okresie świątecznym, gdy zostaje spowity szeregiem świateł ze wszystkich stron.
Wynikiem tych wszystkich zmian w drodze do nowoczesności było utworzenie nowych
smaków przeróżnych sztandarowych pozycji w ofercie Wedla. Powstał między innymi
nowy batonik Pawełek o smaku wiśniowym, do tego doszły czekolady, które
potrafią mieć zmienny smak w czasie jedzenia, a także najnowszy smak Ptasiego
Mleczka, gdzie do waniliowej pianki dołączyła truskawkowa galaretka. Nowe
pozycje pojawiły się również w obrębie słynnej Mieszanki Wedlowskiej, którą
teraz można zakupić również w wersji ‘’Party’’ oraz ‘’Galaretki”.
Gdzie można znaleźć informacje o Wedlu?
Polska marka produkująca słodycze od przeszło 150 lat, czyli
Wedel, potrafi iść z duchem czasu, czego dowodem jest możliwość znalezienia
informacji na jej temat w sieci. Oprócz firmowej strony Wedla istnieje także
kanał na Youtube, tak zwany fanpage na Facebook’u oraz wiele innych rozlicznych
miejsce, gdzie każdy amator słodyczy tej marki może w dowolnym momencie
zaczerpnąć informacji na temat słodkich wyrobów. Przede wszystkim, celu
poznania dokładnej historii Wedla, warto zacząć od największej encyklopedii
internetowej, jaką jest portal Wikipedia. Krok po kroku zamieszczone są tam
informacje o zmianach, jakie zachodziły w strukturze funkcjonowania firmy, wraz
z dokładnymi adresami poszczególnych zakładów. Jak wynika z informacji tam
zawartych, historia Wedla zaczyna się wraz z przybyciem do Polski niemieckiego
cukiernika Karola Wedla, a okres swoje świetności firma przezywała za czasów
jego syna, Emila. To od niego przed samą nazwą Wedel, na logu widnieje
charakterystycznie ułożona litera E. Jeżeli ktoś chce brać udział we wszystkich
najnowszych akcjach organizowanych przez markę Wedel, wystarczy, ze polubi
stronę na Facebook’u. Zamieszone są tam różnego rodzaju ciekawostka na temat
firmy oraz wszystkie nowości rynkowe, jakie są w najbliższym czasie
przygotowane. Można zapoznać się między innymi z informacjami na temat sławnej
Fabryki Przyjemności, gdzie dochodzi do produkcji wszelkich słodkich wyrobów. Z
kolei dla fanów pięknych i smacznych zdjęć istnieje bogata galeria fotografii. Sposób
na poznanie Wedla od jego nowoczesnej strony kryje się również na popularnym
serwisie internetowym, jakim jest Youtube. Znajdują się na nim filmiki
przygotowane w formie różnorodnych spotów reklamowych. W Internecie znajdziemy
również dokładne informacje odnośnie tego gdzie można spotkać pijalnię
czekolady Wedla.
Mistrz czekolady Wedel
Historia Wedla zaczyna się od wybitnych postaci jakimi byli
założyciel samej marki, czyli Karol Wedel oraz jego potomkowie Emil oraz Jan,
którzy poprowadzili firmę Wedel do jej świetności. Dzisiejszą historię kreuje
kolejny geniusz smaku, czyli Janusz Profus, znany w Polsce cukierni. Jego
powiązanie z tą branżą trwa od 1989 roku. Janusz Profus kilkukrotnie stawiał na
podium w czasie Mistrzostw Świata Cukierników, oraz wygrał ich polską edycję w
1996 roku. Oprócz przygotowywania przysmaków Wedla, stara się kształcić swych
następców, za co przyznano Mu odznaczenie w postaci medalu Ministra Edukacji,
medalu im. Jana Kilińskiego oraz nagrodę ze strony Stowarzyszenia
Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego. Przepisy od
Maestra Czekolady, bo takie jest jego drugie imię, można znaleźć na stronach
marki Wedel. Janusz Profus posiada rozległe doświadczenie w dziedzinie
cukiernictwa. Nie ma rzeczy niemożliwej do wytworzenia z czekolady, jeśli nie
podjął się tego Janusz Profus. Potrafi z niej wyczarować prawdziwe cuda od
przepysznych deserów po skomplikowane czekoladowe rzeźby. Przykładem może być
dzwon, figura świętego Mikołaja naturalnych rozmiarów oraz czekoladowa suknia
nałożona na manekina. Janusz Profus kilkukrotnie występował w telewizji oraz
radio, o jego wyczynach oraz cudach, które potrafi zrobić z czekolady
rozpisywały się gazety. Sam Janusz Profus określa czekoladę, jako coś więcej
niż słodką przekąskę. Dla niego jest to źródło pasji, sposób na szczęście. Jak
przyznawał w audycji radiowej, czekolada może występować pod różnymi
postaciami, nawet w najbardziej pozornie dziwnych kombinacjach. Biała czekolada
plus krewetki lub indyk w gorzkiej czekoladzie są jednymi z przykładów.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńMyślę, że nie ma w Polsce osoby, która nie znałaby tej firmy i jej znakomitych słodyczy. Ja jeszcze poszedłem krok dalej i dzięki https://wkuchnizwedlem.wedel.pl mam do dyspozycji całą masę różnych przepisów z wykorzystaniem czekolady w roli głównej. W sam raz dla wszystkich łasuchów.
OdpowiedzUsuń