środa, 3 kwietnia 2013

Wedel




               
































Historia wedlowskiego przysmaku, czyli Mieszanki
Mieszanka Wedlowska jest jednym z najszerzej rozpoznawanych produktów polskiej firmy. W jej skład wchodzą cukierki o różnorodnych smakach. Szczególnie pożądana w czasach PRL-u, do dzisiaj jest przysmakiem wielu Polaków. Kojarzy się głownie z tradycją świąt, kiedy to w każdym prezencie było miejsce na dorzucenie tego wielkiego opakowania łakoci. Historia Wedlowskiej Mieszanki zaczyna się tka naprawdę od pewnej porażki. Pewnego razu firma Wedel wypuściła na rynek karmelki, reklamowane, jako cukierki w 100 smakach. Zbiegło się to z jednoczesnym wydaniem podobnego produktu u konkurencji, innego zakładu cukierniczego. W ten sposób, Wedel odniósł porażkę, z której wyciągnął najwidoczniej odpowiednie wnioski. W kilka lat później po porażce karmelków, podsunięto pomysł utworzenia produktu, który cechować się będzie o wiele dalej idąca, jakością. W ten sposób doszło do powstania znanej nam dzisiaj Mieszanki Wedlowskiej. Dzisiaj zawiera ona od 28 do 19 cukierków, które można ławo dzielić między bliskie osoby. Pewnie wielu z nas pamięta te czasy, kiedy dochodziło do kłótni lub przetargów związanych z wzajemną wymianą ulubionymi smakami cukierków pochodzących właśnie z Wedlowskiej Mieszanki. Najbardziej popularne z cukierków zostały przerobione na batony lub są możliwe do kupienia na tak zwaną wagę. Mowa tu o takich przysmakach jak Pierrot oraz Bajeczny. Jeżeli chodzi o smaki Mieszanki Wedlowskiej, to największa ilość smaków Est możliwa do kupienia w wersji o nazwie ‘’Igraszki’’. Istnieją jeszcze takie rodzaje Mieszanka jak na przykład ‘’Party’’ czy ‘’Galaretki’’. Pierwsza z nich doskonale nadaje się na imprezę, z kolei druga będzie smakować wszystkim uwielbiającym galaretki oblane czekoladą.


Smaki wedlowskiej mieszanki
Oprócz swych najbardziej standardowych wyrobów, czyli całej gamy czekolad o różnych smakach, marka Wedel może poszczycić się wykreowaniem produktu, który jest kultowym sam w sobie. Wspominana przez pokolenia ubiegłego wieku oraz docenia przez dzisiejsze, Mieszanka Wedlowska zmieniała się wraz z upływem czasu, aby jak najlepiej wpasować się w gusta swych amatorów. Niezmiennym postało jedno – receptura oraz wyrób Mieszanki dalej opiera się na użyciu jedynie wysokogatunkowych składników, dzięki czemu otrzymuje się produkt, co najmniej ekskluzywny. W składzie Mieszanek spotkać można do 10 smaków różnych cukierków. Niektóre z nich stały się osobnymi bytami, dzięki swemu niepowtarzalnemu smakowi, który dostarczył im szczególnego uznania ze strony klientów. Pierrot oraz Bajeczny dostępny jest w wersji batona lub w sprzedaży bez cukierków o innych smakach. Dla największych amatorów wedlowskiego przysmaku istnieje możliwość wyboru pomiędzy opakowaniem zawierającym cała gamę smakową, którego waga wynosi 490 gramów. Nazwa tej pozycji Mieszanki Wedlowskiej to ‘’Igraszki’’. Jeżeli chodzi o dokładne smaki cukierków, to każdy z nich oprócz nadzienia posiada czekoladowa glazurę. Zaczynając od najbardziej popularnego należy wspomnieć o Pierrocie, który zawiera w swym składzie orzechy. Podobny smak posiada cukierek o nazwie Bajeczny jednak w nich orzechy występują pod bardziej rozdrobnioną postacią, która określana jest nazwą masy grylażowej. Irys to cukierek wyrabiany zgodnie z rodzinnym przepisem Karola Wedla, dzięki któremu uzyskuje się słodki cukierek o posmaku karmelowym. Jeżeli chodzi o cukierki zawierające galaretki, to posiadają one prawdziwie europejskie nazwy. Wenecki to galaretka truskawkowa, Wiedeński – wiśniowa, a Paryski wypełniony jest pomarańczową.













Co kryje w sobie Mieszanka Wedlowska?
Marka Wedel kojarzy się z wyrobem czekolad oraz słodkości, wśród których prym wiedzie Mieszanka Wedlowska, od lat uwielbiana w Polsce oraz za granicą. Smak Wedlowskiej Mieszanki kojarzy się starszym czytelnikom głownie z okresem świat, kiedy to wedlowski przysmak był dostępny szerzej, przez co mogli oni sprawić niezwykły w owych czasach podarek, najczęściej dawany dzieciom. Wiele przypuszczeń ówczesnych klientów chociażby takich jak fakt, że cukierków marki Pierrot oraz Bajeczny było za mało okazało się prawdą. Przyczyna leżała w tym, że do ich produkcji używaniem maszyny za mało wydajnej, aby do każdej paczki trafiała jednakowa ilość. Jednak po transformacji ustrojowej, firma mogła zwiększyć produkcję, dlatego teraz nie istnej już takie dysproporcje w ilości cukierków poszczególnych smaków. W paczce Mieszanki może występować kilka z 10 smaków różnych czekoladek. Najbardziej znane to Pierrot oraz bajeczny, których smak znany jest właściwie każdemu. Mają one charakterystyczny dodatek orzechów. Oprócz nich znaleźć można cukierki z galaretka, którym odpowiadają nazwy europejskich miast. Najbardziej słodki wśród wszystkich to Irys, stale przygotowywany według tradycyjnej receptury Wedla. Jak sama nazwa wskazuje Kawuś przypomina smakiem kawę a Toffik to mieszanka masy toffi oraz pokruszonych wafelków. Z kolei Figiel to awangardowa mieszanka Samku galaretki jabłkowej wraz z masa toffi. Najbardziej egzotyczny ze wszystkich to Tarragona, w którego składzie znajdują się dodatki przypominające smakiem hiszpański napój sangrię. Do niedawna, poszukując w Mieszance Wedlowskiej ulubionych smaków czekoladek, można było spotkać Rekorda, który został jednak zastąpiony przez Toffika w 2002 roku. W tymże roku doszło do wyrobu nowego smaku, czyli Wiedeńskiego.
Jak doszło do powstania Mieszanki Wedlowskiej?
Każdy kultowy produkt posiada swoją własną historię. Nie inaczej jest z Mieszanką Wedlowską, którą Wedel produkuje już od około 60 lat. Pierwsze próby w zakresie produkcji słodyczy o różnych smakach okazały się fiaskiem. Wedlowskie ‘’Karmelki 100 smaków’’ okazały się klapą i nie zdobyły uznania w oczach klientów. Powody były dwa: być może niedostateczna ekskluzywność produktu, jakim są dość powszechne karmelki oraz fakt, że w podobnym czasie na rynku zawitał produkt konkurencji, również reklamowany, jako cukierki o pewnej ilości smaków.  Potyczka z innym przedsiębiorstwem sprawiła, że dalej poszukiwano recepty na sukces, aż w końcu pojawił się pomysł stworzenia mieszanki cukierków o różnych, charakterystycznych dla siebie smakach oraz niezwykle estetycznych opakowaniach. W ten sposób narodziła się Mieszanka Wedlowska, którą dzisiaj można zakupić w o wiele bardziej urozmaiconych wersjach smakowych niż miało to miejsce w tamtych czasach. Dzisiaj smaki Mieszanki Wedlowskiej wahają się od cukierków nadziewanych galaretką, po te wypełnione masą z orzechami oraz mieszanką toffi, ciasteczek i innych słodkości. W czasach komunizmu Mieszanka Wedlowska stała się czymś więcej niż słodkościami, które można dzielić pomiędzy bliskimi. Była symbolem luksusu oraz stanowiła rarytas, często zdobywany w trudzie. Często wymieniano się pomiędzy sobą tak, aby uzyskać największą ilość cukierków ulubionego smaku. Jeśli ktoś szuka paru ciekawostek an temat Mieszanki Wedlowskiej, warto zauważyć, że palacze przyznają jej właściwości zmniejszania posmaku wypalonych papierosów. Co ciekawe, pracownicy Wedla mogą kosztować Mieszanki podczas pracy, jednak nie w ilości przekraczającej trzy paczki na każdy rok?


Parę faktów o Mieszance Wedlowskiej
Pierwsze czekolady Wedla powstały w małym zakładzie, który pełnił równocześnie funkcję fabryki oraz sklepu. W 1851 roku, wyszkolony cukiernik Karol Wedel, rozpoczął produkcję swoich słodyczy, zaczynając od cukierków typu karmelki. Dzięki zyskaniu sobie na popularności oraz otwarciu pijalni czekolady, marka Wedel zyskała sobie ogromne rzesze fanów. Towar mógł być sprzedawany zarówno w Polsce jak i na całym świecie, gdyż wszędzie doceniano, jakość wyrobów Wedla. To dało podwaliny ku temu, aby w latach 30 ubiegłego wieku, marka Wedel mogła wypuścić na rynek jeden ze swoich najlepszych produktów, znany wśród chyba wszystkich Polaków, czyli Mieszanka Wedlowska. Wielu kojarzy się ona z produktem luksusowym, obowiązkowym prezentem, jaki rodzice dawali swoim dzieciom na święta. Różnorodność smaków sprawiała, że w środku opakowania każdy znalazł coś dla siebie. Najbardziej kultowymi okazały się cukierki o smakach Pierrot oraz Bajeczny. Podniebienia Polaków podbiło pyszne nadzienie z dodatkiem orzechów oraz dobrej, jakości czekolada. Mieszanka Wedlowska przechodziła pewne transformacje, które dzisiaj pozwalają nam na zakup jednej z jej kilku wersji. Najbardziej obszerna to ‘’Igraszki’’.  Przeznaczona na wszelkiego rodzaju przyjęcia to Mieszanka Wedlowska w wersji ‘’Party’’. Jeśli ktoś najbardziej gustuje złożonym z galaretki nadzieniu, z pewnością połasi się na ‘’Galaretki”. Do niedawna jeszcze produkowany smak cukierka Rekord został zastąpiony Toffikiem, a do całej paczki dołączył Paryski, czyli cukierek z pomarańczową galaretką, oblaną czekoladą. Wedlowska Mieszanka jeszcze nie raz zaskoczy wszystkich swych amatorów, pozostając jednak wierna tradycyjnej recepturze wyrobu słodkości, które od lat goszczą na stołach milionów Polaków. 

















Pełna czekolada Wedel – rodzaje
Marka Wedel posiada szeroką ofertę słodkości, jednak najbardziej znana jest ze swoich czekolad i wyrobów, do których produkcji jest ona używana. Wśród rodzajów czekolad można spotkać się z nadziewanymi, luksusowymi, Premium, dodatkami oraz najbardziej sztandarową opcją, czyli czekoladami pełnymi. Są to wyrobu czekoladowe, które uzyskuje się poprzez wykorzystanie masy czekoladowej pochodzenia naturalnego, która jest w zależności od smaku kakaowa, śmietankowa lub biała. Niektórzy z amatorów czekolady nie uznają de facto tej ostatniej, jako produktu czekoladowego, gdyż nie zawiera on ziaren kakaowca. Jednak charakterystyczny, słodki smak sprawia, że biała czekolada od Wedla stanowi jeden z największych przysmaków dzieci. Najbardziej popularną jest oczywiście czekolada mleczna, czyli istny klasyk. Smaczku dodaje fakt, że jest ona wykonywana w całości z dawnej receptury, zapisanej na kartach wedlowskiej tradycji. Jako prezent polecane jest większe opakowanie czekolady mlecznej Wedel, które liczy sobie aż 220 gram tego wspaniałego przysmaku. Chcąc skosztować jeszcze większej delikatności, na pewno warto skusić się na wybór tatrzańskiej extra mlecznej. To swego rodzaju połączenie smaku mlecznej czekolady z posmakiem białej.  Natomiast czekolada gorzka jest przysmakiem prawdziwych znawców, i jak sami stwierdzają cale nie musi być słodka w smaku, aby stanowić prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Istnieje również w wersji 220 gramowej. Dla tych, którzy ciągle wahają się z wyborem pomiędzy mleczną a gorzką, istnieje rozwiązanie w postaci czekolady deserowej, która jest połączeniem smaków tych słodkości. Czekolada Wedla będąca swego rodzaju hołdem dla tradycji marki to czekolada jedyna wyborowa, której intrygujące opakowanie z pewnością przykuwa uwagę.

Czekolady Wedel z dodatkami
Dla wszystkich, którzy uważają, że połączenie pełnej czekolady oraz smakowitych dodatków stanowi najlepszy sposób na rozkosz dla podniebienia istnieje szeroka gama rodzajów czekolad marki Wedel. Jak się je uzyskuje? Poprzez wyrób według tradycyjnej receptury, opracowanej przez Karola Wedla, otrzymujemy pełną czekoladę, która posiada głębie swego Samku. Następnie zanurza się w niej pyszne dodatki – suszone owoce, orzechy lub inne. W ten sposób możemy Cieszyc się wyborem pomiędzy sześcioma różnymi smakami nadziewanych czekolad Wedla. Zaczynając od najbardziej standardowej, czyli tej z orzechami laskowymi, warto nadmienić, że używane do niej dodatki cechują się najlepszą, jakością oraz są sprowadzane z terenów znanych z upraw najlepszych orzechów laskowych na świecie. Wedlowską czekoladę z orzechami zna chyba każdy Polak. Orzechy występują również w kolejnych smakach wedlowskich czekolad, czyli tej z orzechami, żurawiną i rodzynkami oraz nadziewanej bakaliami.  Nieco inny rodzaj orzechów, bo nerkowce, znaleźć można jedząc czekoladę określaną mianem wytrawnej, czyli połączenia czekolady pełnej razem z wiórkami kokosowymi. Jak sam producent przyznaje, jest to idealny słodycz dla eleganckich kobiet? Trudno nie przyznać mu racji, wiedząc jak subtelny smak posiada wszystko, co kokosowe. Ten rodzaj czekolady podobnie jak dwie następne występuje w poręcznej wersji, czyli dwóch złączonych ze sobą opakowaniach, którymi można łatwo podzielić się z kimś innym. Suszona żurawina oraz chrupkie muesli- trzeba przyznać, że to dość niestandardowa jednak wyglądająca na pyszną mieszanka. Na pewno zaskoczy również kolejne połączenie, czyli harmonia waniliowych ciasteczek oraz owoców leśnych, które jakimś cudem do siebie idealnie pasują.

Czekolady z najwyższej wedlowskiej półki
Chcąc zaspokoić gusta najbardziej wymagających kil netów, marka Wedel postanowiła wypuścić na rynek serie czekolad, określanych, jako dzieło najlepszych cukierników, którzy posłużyli się najlepszej jakości składnikami. Nie bez powodu nadano jej imię Maestria, gdyż jest to prawdziwie mistrzowska mieszanka czekolad o pełnym smaku oraz wyśmienitym nadzieniu. Najbardziej szlachetną z nich jest Maestria Extra Dark, której ilość dodanych ziaren kakaowca poraża kubki smakowe. Zawartość kakao to minimum 72 procent w każdej tabliczce czekolady. Dla fanów bardziej słodkich klimatów istnieje opcja wyboru Maestrii Extra Milk, Wyróżnia się ona swoją delikatnością, która nadaje jej subtelnego smaku oraz sprawdza się wśród osób gustujących w maksymalnie mlecznych słodkościach. Jeśli chodzi o bardziej skonkretyzowane smaki czekolad, które posiadają właściwe nadzienie, to w linii Maestria znajduje się ich aż cztery Pierwsza z nich to Maestria Cappuccino, czyli harmonia smaku kawy wraz z czekoladą – dla niektórych jest to najlepsze z możliwych połączeń. Maestria z scherzami i wafelkami zapewnia symfonię przyjemnych chrupnięć już od pierwszego kęsa tej ekskluzywnej czekolady. Maestria gorzka z orzechami włoskimi oraz laskowymi, które są połączone z karmelem, który dodaje słodyczy gorzkiej czekoladzie. Cos dla fanów orzechów pod różnymi postaciami oraz smaku gorzkiej, najbardziej autentycznej czekolady. Ostatnia z opisywanych tutaj to Maestra Malinowa, która zawiera w swym składzie cząsteczki prawdziwych malin.  Gorzka, ciemna czekolada powoli rozpływa się w ustach, dzięki czemu zostają same maliny, które same w sobie są przepyszne. Linia Maestria stanowi kwintesencję receptury tradycyjnych wedlowskich wyrobów, połączonej z dodatkami z najwyższej półki.
















Słodki Wedel i jego różnorodność
Na rynku spotykamy się z wieloma markami, które zajmują się wyrobem słodkości, jednak to jedynie Wedle może poszczycić się tak długą tradycją oraz cenny przepisem, który od lat pozwala na wyrabianie czekolad i jej pochodnych, które cieszą miliony Polaków i to od pokoleń. Pierwsze czekolady wyrabiano już w 1851 roku. Zachwyca, więc doskonała znajomość rynku cukierniczego przez markę Wedel, której nie naruszyły ani wojny ani czasy komunizmu. Już od ponad 100 lat staje się ulubiona marką wyrobów cukierniczych dla kolejnych pokoleń Polaków i nie tylko, bowiem jest to marka dobrze znana w Ameryce, Azji oraz innych krajach Europy. O czekoladach Wedla nie trzeba pisać, gdyż praktycznie każdy zna ich doskonały smak, zarówno czekolady, jak i nadzienia oraz rozlicznych dodatków. Warto, więc poczytać o innych wyrobach, które Wedel ma w swojej ofercie. A znajdziemy w nich całą gamę słodkości, od bombonierek po sezamki. Wystawne czekoladki, które warto dać bliskiej osobie wydaja się być jednym z najlepszych produktów Wedla, jakie do tej pory wykreowała ta marka. Dla każdego to, co lubi – czekoladki wypełnione alkoholowym nadzieniem, te w pełni mleczne, mieszanki różnych smaków oraz intrygująca bombonierka o nazwie Chopin – to tylko niektóre z wielu innych pozycji firmy, jakie kryją się pod określeniem bombonierki.  Oprócz tego Mieszanka Wedlowska, która lepiej pasuje, jako podarek dla dzieci, lubiących mnóstwo słodkości o rozmaitych smakach i nadzieniach. Dla fanów chrupkich przekąsek istnieje możliwość wyboru pomiędzy takimi słodkościami jak wafelki o smaku śmietankowym, oraz przygotowane w wersji limitowanej biszkopty nadziewane różnymi smakami galaretek, i całe oblane mleczną czekoladą. Jest to idealny dodatek do popołudniowej kawy.

Wedlowskie ptasie mleczko
Ptasie mleczko jest chyba jednym z najbardziej pożądanych deserów Polaków. Stanowi nie tylko świetny dodatek, który uzupełnia spotkania przy kawie, ale idealnie nadaje się w roli prezentu dla bliskich osób. W ten sposób na zawsze wpisało się w kanony rodzinnych spotkań oraz świąt. Czymś, co cechuje wedlowskie ptasie mleczko jest wyjątkowa lekkość zanurzonej pianki oraz czekolada, tak pełna smaku. Do tego spory wybór w zakresie smaku. Oprócz tradycyjnie przygotowywanej waniliowej pianki, każdy z nas może zdecydować się na wiele innych smaków tego niebiańskiego przysmaku. Dla osób lubiących bardziej orzeźwiające słodycze, marka Wedel przygotowała ptasie mleczko o Samku cytrynowym, gdzie egzotyczna nuta zbiega się ze słodkością pełnej, mlecznej czekolady. W ten sposób uzyskuje się coś zupełnie nowatorskiego, nowe doznanie dla kubków smakowych. Kolejnym smakiem, który na pewno nas nie zawiedzie jest rajska wyspa, czyli połączenie pianki oraz smaku kokosa. Idealne na błogi odpoczynek, zwłaszcza w lecie, kiedy to szukamy inspiracji do odbycia zagranicznych wojaży. Kolejne udane połączenie to dodanie do samego środka każdej pianki galaretki truskawkowej, dzięki czemu udało się uzyskać opcję dla amatorów czekoladę, galaretek oraz ptasiego mleczka. Natomiast wszyscy, którzy najbardziej uwielbiają smak czekolady, najlepiej, jeśli posmakują podwójnie czekoladowego przysmaku, jakim jest ptasie mleczko o Samku czekoladowym. Dwa razy więcej pełni smaku czekolady Wedla. Najbardziej delikatne ze wszystkich wydaje się być śmietankowe ptasie mleczko, które występuje również w praktycznej wersji dwóch paluszków, które z łatwością mieszczą się nawet w torebce. Dzięki temu można rozkoszować się smakiem ptasiego mleczka wszędzie – pracy, domu i szkole.

Najsłodsza postać Wedla
Marka Wedel kojarzona jest nie tylko z wyrobem prawdopodobnie najlepszych słodyczy w Polsce, ale również z siecią lokali, których można skosztować samych pyszności pod postacią wielu deserów, napojów oraz ciast. Historia całego Wedla zaczyna się w 1851 roku, kiedy to otworzono pierwszy sklepik cukiernika Karola Wedla, który działał razem z wytwórnią słodyczy położoną na tyłach. Jednak sama pijalnia została uruchomiona w 1894 roku.  Do dzisiaj znajduje się ona w Warszawie, przy ulicy Szpitalnej, a jej nazwa to „Staroświecki Sklep”. W ten sposób można było oddać najwyższy z możliwych hołdów marce Wedel oraz jej długoletniej historii. Za samego twórcę pijalni czekolady uważa się nie Karola, lecz jego syna Emila, który fabrykę dostał jako prezent na swój ślub. Kolejne lokale były otwierane dopiero po 2004 roku i w szybkim tempie pojawiły się w najważniejszych miastach Polski. W samej Warszawie jest ich aż trzy. Oprócz ciekawej oferty karty menu w każdej pijalni działa sklepik oferujący sprzedaż najlepszej jakości wyrobów czekolad oraz pralin wedlowskich. Zachwyca szeroki wybór względem smaku gorących czekolad. Oprócz tych najbardziej standardowych, czyli gorzkiej, deserowej oraz mlecznej, można wybierać pomiędzy białą, zestawem trzech wszystkich smaków oraz smakami, które wzbogacone są dodatkiem mleka, dla dodania im jeszcze większej delikatności. Jeśli chodzi o dodatki to są one przeróżne, gdyż można dodać do nich piernik, toffi, smaki większości owoców leśnych, cynamon, chili a nawet płatki róży.  Oprócz czekolad w wersji na ciepło, dla ochłody przygotowano napoje w wersji zimnej, do których można skomponować swoje ulubione smaki owoców. Z kolei na zimne dni, najlepiej wybrać jedną z rozgrzewających czekolad imbirowych, cynamonowych oraz marcepanowych lub tych z dodatkiem czegoś mocniejszego.















Bombonierki Wedla na każdą okazję
Wedel zachwyca sowich klientów mnogością wyboru pomiędzy makami poszczególnych bombonierek. Dzięki tak dużemu zróżnicowaniu, można śmiało powiedzieć, że niemal każdy znajdzie wśród nich coś idealnego na daną okazję, co z pewnością ucieszy kubki smakowe osoby obdarowywanej. Pierwsza z nich, czyli Wedlowskie Serce, należy się osobie szczególnie bliskiej naszemu sercu. Idealna jest, więc zatem w Walentynki oraz z okazji rocznic ślubu, spotkania, związku… nieważna, dlaczego ją dajemy, ważne, że osiem różnych smaków czekoladek zamkniętych w przepysznej otoczce z czekolady sprawi, że nie tylko nasze serce zacznie bić o wiele szybciej.  Połączenie deseru oraz ciasta, które można podarować już dzisiaj ma miejsce w przypadku wyrobów Wedla. Przykładem jest Torcik Wedlowski, który powala nie tylko smakiem, ale również ręcznie wykonywaną ozdobą. Dla osób dorosłych polecanym jest wybór jednej z dwóch wersji czekoladek Baryłki. Pierwsza o smakach klasycznych zawiera czekoladki wypełnione nadzieniem o smaku wini, kakao, advocata oraz mlecznej czekolady. Nieco bardziej awangardowe są z koeli Baryłki Cocktail, które kryje pełnie smaków takich alkoholi jak mojito, tequila oraz irish cream.  Do najbardziej eleganckich wersji należą bombonierki z serii Pasjonata. Można zakupić je w wersji czekoladek z mlecznej lub gorzkiej czekolady w dwóch wersjach rozmiarowych – 201 lub 299 gram. Wersja, która zawiera zarówno czekoladę mleczną jak i gorzką to zestaw bombonierki wedlowskiej Chopin. Uwagę przykuwa już samo opakowanie w tonacji czarno białej, która nadaje mu eleganckiego szyku.  Dla osób gustujących w niestandardowych smakach, śmiało można wybrać bombonierki Lalibelle, gdzie znajduje się sześć różnych smaków czekoladek o zagadkowych nazwach.

Za co Polacy kochają markę Wedel?
Wedel to przodująca na polskim rynku marka, która zajmuje się wyrobem słodyczy – tym wie chyba każdy z Polaków. Tak jak wiele jest fanów tej najstarszej polskiej firmy zajmującej się wyrobem słodyczy, tak wiele powodów, dla których Polska kocha Wedla. Zacznijmy od samego początku i przenieśmy się do 1851 roku, kiedy to uruchomiono pierwszy zakład sygnowany nazwą Wedel, gdzie wpierw sprzedawano cukierki o karmelowym smaku. Uznanie w oczach klientów miało miejsce z powodu najlepszej, jakości składników stosowanych do wyrobu słodkości. Dlatego w kilkadziesiąt lat później doszło do powstania pijalni czekolady Wedel, która prosperuje po dzisiejsze czasy. Wedel wierny jest starodawnym recepturom wyrobu słodyczy, co jest jednym z powodów, dla którego odnosi tak znaczne sukcesy na polu sprzedaży słodkości oraz wyrobów z czekolady. Innym przejawem tradycji jest fakt, że Wedel od zawsze towarzyszy życiu każdej rodziny. Przez lata uważany był, jako produkt luksusowy, aby razem z nadejściem transformacji rynkowej stać się dostępnym dla wszystkich. Wedel to symbol nadchodzących świąt, kiedy to dzieci czekają, aż w ich paczkach zawita najlepsza polska czekolada. Dlatego Wedel kojarzy nam się w tak pozytywny sposób. Nie oznacza to jednak, że producenci osiadli na laurach. Przejawem dbałości o klienta jest również systematycznie poszerzana oferta, która teraz zawiera się nie tylko w szerokie gamie smaków czekolady, ale również bombonierek, ptasiego mleczka, mieszanek, batonów a nawet chałw oraz sezamków. Wyroby wedlowskie można łatwo zmieścić w kieszenie, wystarczy zakup pysznego batona lub ptasiego mleczka w wersji mini.  Stare przepisy są stale udoskonalane, dodawane są do nich nowe składniki, tak, aby każdy z konsumentów był możliwie najlepiej zadowolony z wyboru który posiada.

Różne smaki Wedla
Marka Wedel gości na naszym rynku od ponad 150 lat. Wystarczająco, aby dogłębnie poznać wszystkie gusta oraz guściki Polaków. To sprawia, ze wybór pomiędzy słodyczami marki Wedel jest naprawdę szeroki. Zaczynając od czekolad, to występują one w wersjach nadziewanych, z dodatkami, pełnych, Premium oraz tak zwane luksusowe. Dostępne są w różnych wielkościach oraz smakach. To, co wyróżnia je na tle czekolad innych marek to najlepsza jakość składników oraz zachowana, tradycyjna receptura, według której od lat wyrabiana jest wedlowska czekolada. Można jej również skosztować w jednej z rozlicznych wedlowskich bombonierek. Napełniane są nadzieniami o przeróżnym smaku. Do tego w zależności od gustu danego klienta, mogą być złożone jedynie z samej mlecznej lub deserowej czekolady czy też zestawu łączącego obydwa te rodzaje.  Absolutnym fenomen okazał się Mieszanka Wedlowska, czyli połączenie wielu rodzajów cukierków, którym każdy znajdzie coś dla siebie – karmelowe nadzienie, galaretkę w wybranym smaku lub orzechu pod postacią cukierków takich jak Bajeczny czy Pierrot. Równie znanym, co Mieszanka Wedlowska jest Ptasie Mleczko. Obecnie istnieje szeroka gama wyborów względem jego smaku – czekoladowe, cytrynowe, kokosowe, śmietankowe, waniliowe oraz z dodatkiem galaretki truskawkowej. Dla amatorów ciepłych napojów Wedel przygotował specjalne kakao o obniżonej zawartości tłuszczu – nie tylko, więc smaczne ale również i zdrowe. Chałwy z różnymi dodatkami są możliwe do zakupienia w większej jak i poręcznej wersji rozmiarowej. Wedel oferuje nam także Pawełki nadziewane w różny sposób oraz Bajecznego i Pierrota tym razem w wersji batonikowej. Na rynek wprowadzona została także limitowana edycja biszkoptów oblewanych czekoladą i nadziewanych galaretką.















Skąd pochodzą wedlowskie przyjemności?
Słodycze marki Wedel muszą mieć niebanalne miejsce przygotowywania. I takie ono jest. Główna fabryka gdzie dochodzi do codziennego wytwórstwa ton słodyczy mieści się w Warszawie przy ulicy Zamoyskiego. Jest nazywana Fabryka Przyjemności i nic dziwnego gdyż opuszczające ja produkty potrafi sprawić, że poczujemy się jak w niebie. Sam budynek ma swa bogatą historię, o czym świadczy chociażby fakt, że jest to jeden z obiektów, który podlega ochronie Konserwatora Zabytków. Powstał w 1934 roku, nie oznacza to jednak, że używane w nim technologie są równie przestarzałe, a wręcz przeciwnie. Gdyż Wedel, jako wiodąca marka na rynku, może pozwolić sobie na inwestowanie w najlepsze sprzęty oraz wysoce wykwalifikowanych pracowników. Największy nacisk na szeroko zakrojone inwestycje był kładziony w końcówce ubiegłego wieku. Dzisiaj Wedel może pochwalić się kompleksowymi liniami produkcji takich słodkości jak Ptasie Mleczko, wysoce nowoczesne laboratoria oraz pokoje dla pracowników a także szeregiem odrestaurowanych pomieszczeń, które przypominają o Wedlu i całej jego tradycji. Cały budynek wygląda imponująco zwłaszcza w okresie świątecznym, gdy zostaje spowity szeregiem świateł ze wszystkich stron. Wynikiem tych wszystkich zmian w drodze do nowoczesności było utworzenie nowych smaków przeróżnych sztandarowych pozycji w ofercie Wedla. Powstał między innymi nowy batonik Pawełek o smaku wiśniowym, do tego doszły czekolady, które potrafią mieć zmienny smak w czasie jedzenia, a także najnowszy smak Ptasiego Mleczka, gdzie do waniliowej pianki dołączyła truskawkowa galaretka. Nowe pozycje pojawiły się również w obrębie słynnej Mieszanki Wedlowskiej, którą teraz można zakupić również w wersji ‘’Party’’ oraz ‘’Galaretki”.

Gdzie można znaleźć informacje o Wedlu?
Polska marka produkująca słodycze od przeszło 150 lat, czyli Wedel, potrafi iść z duchem czasu, czego dowodem jest możliwość znalezienia informacji na jej temat w sieci. Oprócz firmowej strony Wedla istnieje także kanał na Youtube, tak zwany fanpage na Facebook’u oraz wiele innych rozlicznych miejsce, gdzie każdy amator słodyczy tej marki może w dowolnym momencie zaczerpnąć informacji na temat słodkich wyrobów. Przede wszystkim, celu poznania dokładnej historii Wedla, warto zacząć od największej encyklopedii internetowej, jaką jest portal Wikipedia. Krok po kroku zamieszczone są tam informacje o zmianach, jakie zachodziły w strukturze funkcjonowania firmy, wraz z dokładnymi adresami poszczególnych zakładów. Jak wynika z informacji tam zawartych, historia Wedla zaczyna się wraz z przybyciem do Polski niemieckiego cukiernika Karola Wedla, a okres swoje świetności firma przezywała za czasów jego syna, Emila. To od niego przed samą nazwą Wedel, na logu widnieje charakterystycznie ułożona litera E. Jeżeli ktoś chce brać udział we wszystkich najnowszych akcjach organizowanych przez markę Wedel, wystarczy, ze polubi stronę na Facebook’u. Zamieszone są tam różnego rodzaju ciekawostka na temat firmy oraz wszystkie nowości rynkowe, jakie są w najbliższym czasie przygotowane. Można zapoznać się między innymi z informacjami na temat sławnej Fabryki Przyjemności, gdzie dochodzi do produkcji wszelkich słodkich wyrobów. Z kolei dla fanów pięknych i smacznych zdjęć istnieje bogata galeria fotografii. Sposób na poznanie Wedla od jego nowoczesnej strony kryje się również na popularnym serwisie internetowym, jakim jest Youtube. Znajdują się na nim filmiki przygotowane w formie różnorodnych spotów reklamowych. W Internecie znajdziemy również dokładne informacje odnośnie tego gdzie można spotkać pijalnię czekolady Wedla.



Mistrz czekolady Wedel
Historia Wedla zaczyna się od wybitnych postaci jakimi byli założyciel samej marki, czyli Karol Wedel oraz jego potomkowie Emil oraz Jan, którzy poprowadzili firmę Wedel do jej świetności. Dzisiejszą historię kreuje kolejny geniusz smaku, czyli Janusz Profus, znany w Polsce cukierni. Jego powiązanie z tą branżą trwa od 1989 roku. Janusz Profus kilkukrotnie stawiał na podium w czasie Mistrzostw Świata Cukierników, oraz wygrał ich polską edycję w 1996 roku. Oprócz przygotowywania przysmaków Wedla, stara się kształcić swych następców, za co przyznano Mu odznaczenie w postaci medalu Ministra Edukacji, medalu im. Jana Kilińskiego oraz nagrodę ze strony Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego. Przepisy od Maestra Czekolady, bo takie jest jego drugie imię, można znaleźć na stronach marki Wedel. Janusz Profus posiada rozległe doświadczenie w dziedzinie cukiernictwa. Nie ma rzeczy niemożliwej do wytworzenia z czekolady, jeśli nie podjął się tego Janusz Profus. Potrafi z niej wyczarować prawdziwe cuda od przepysznych deserów po skomplikowane czekoladowe rzeźby. Przykładem może być dzwon, figura świętego Mikołaja naturalnych rozmiarów oraz czekoladowa suknia nałożona na manekina. Janusz Profus kilkukrotnie występował w telewizji oraz radio, o jego wyczynach oraz cudach, które potrafi zrobić z czekolady rozpisywały się gazety. Sam Janusz Profus określa czekoladę, jako coś więcej niż słodką przekąskę. Dla niego jest to źródło pasji, sposób na szczęście. Jak przyznawał w audycji radiowej, czekolada może występować pod różnymi postaciami, nawet w najbardziej pozornie dziwnych kombinacjach. Biała czekolada plus krewetki lub indyk w gorzkiej czekoladzie są jednymi z przykładów.



2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę, że nie ma w Polsce osoby, która nie znałaby tej firmy i jej znakomitych słodyczy. Ja jeszcze poszedłem krok dalej i dzięki https://wkuchnizwedlem.wedel.pl mam do dyspozycji całą masę różnych przepisów z wykorzystaniem czekolady w roli głównej. W sam raz dla wszystkich łasuchów.

    OdpowiedzUsuń